Ücretsiz İzin Ödeneği başvurusu nasıl yapılır. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde açıklıyor olacağım.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok insan corona virüs salgınından dolayı ekonomik açıdan kötü etkilenmiş durumda. Salgının giderek hızlı bir biçimde yayılmaya devam etmesi, maalesef daha sıkı sosyal tedbirlerin alınmasına sebep oluyor.

Bu krizden etkilenen en büyük kesimlerden biri de süphesiz lokanta, büfe, çay bahçesi, kafe , dernek lokalleri hamam, spor merkezileri gibi küçük işletme sahipleri ve bu işletmelerde çalışan insanlar oldu. Bugün sizlere güzel bir haberimiz var 1177 TL destek başvurusu nasıl olacak bugün netleşti.

Ücretsiz İzin Ödeneği nedir – 1177 TL maaş desteği

T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 12 Nisan 2020 de Twitter’dan yaptığı açıklamada kısa çalışma ödeneğiyle ilgili bilgi aktarmaştı. Sonrasında aynı açıklamada kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan ve bu dönemde ücretsiz izne çıkarılan işçiler için 1177 TL maaş desteği verileceği açıklamasında bulunmuştu.

Bakan Albayrağ’ ın yaptığı açıklama sonrası ise 1177 TL maaş desteği başvuruların nasıl yapılacağı ve nereye yapılacağı, kimlerin bu destekten yararlanacağı merak konusu oldu.

Ücretsiz İzin Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır ? Geçici işsizlik Ödeneği

Burada önemli kriter kısa çalışma ödeneğinin kapsamıyla ilgili olacak. Kısa çalışma ödeneğinin tutarı ücretsiz izin maaşından daha yüksek olacağı için işçi kardeşlerimiz merak içinde torba yasadan gelecek haberleri beklemekteler. Güzel haber bugün geldi. Kısa çalışma ödeneği başvuru aşamasında 60 gün müfettiş incelemesi bugün yasayla birlikte kaldırıldı.

Kısa çalışma ödeneği minimum brüt 2622 TL- net 1561 TL

Maksimum brüt 7500 TL – net 4380 TL

Düzenleme yapılan yasa içeriğini hemen solda bulabilirsiniz. Bu kanuna ek kanun eklemesi yapıldı. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa aşağıdaki belirtilen geçici madde eklenmişdi

. “Geçici madde 24- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte iş sözleşmesi bulunmakla birlikte 4857 sayılı kanunun geçici 10’uncu maddesi uyarınca işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15/03/2020 tarihinden sonra 51’nci madde kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve bu kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ve 4857 sayılı kanunun geçici 10’uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere, bu süre içinde ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar, Fondan günlük 39,24 TL nakdi ücret desteği verilir. Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamaz.”

Sonuç olarak geçici işsizlik ödeneğinden yararlanamayan ve ücretsiz izinde bulunanlar veya işsiz kaldıkları süre kadar 39,24 TL kadar ödeme alabilecekler 1177 TL Ücretsiz izin Destek programından yaralanabilecekler.

Ücretsiz izin ödeneği başvurusu işlemleri 22 Nisan 2020 tarihi itibariyle başlamış oldu,

Corona virüs 1000 TL Pandemi sosyal destek programı başvuru şartları için tıklayınız .

Ücretsiz İzin Ödeneğini Kimler Alabilir?

Ücretsiz izin ödeneği başvurusu için Covid-19 salgını sebebiyle ücretsiz izne ayrılan fakat kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler. 15 Mart 2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanmamış olan kişiler ve bunların yaşlılık maaşı almamaları gerekmektedir.

1177 TL Ücretsiz izin destek uygulaması başvuruları nereye yapılacak

Bu soruya şöyle cevap vermek daha sağlıklı olacaktır. 1. si ücretsiz izne ayrılan işçilerin herhangi bir yere başvuru yapmaları gerekmeyecek. Onların adına ücretsiz izin destek başvularını işverenleri gerçekleştirecek. İşverenler bu başvurularını İŞKUR ‘un işveren sistemi kullanıcı giriş sayfası üzerinden giriş yaptıklarında Covid-19 Ücretsiz İzin Ekranı’ nı seçerek bugünden itibaren yapabilirler. İşçinin bu konuyu mutlaka işverenine yada ilgili hatırlatmasında fayda var.

2. ise 15 Mart’ tan sonra işten çıkarılanlarla ilgili … 15 Mart’tan sonra işten çıkarılan fakat işsizlik ödeneği almaya hak kazanamayan, bu dönemde İŞKUR’ a işsizlik ödeneği başvurusunda bulunuş ise, tekrardan başvuru yapmalarına gerek kalmayacak. Fakat 15 Mart’tan sonra işten çıkılıp henüz işsizlik ödeneği için İŞKUR’ a kayıt yaptırmayan kişiler mutlaka ve mutlaka biran evvel kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.

Ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar başvuru yapılabilecek.

Bildirimlerin ücretsiz izin verilen her ay için ayrı ayrı olmak üzere, ücretsiz iznin verildiği ayı izleyen ayın 3’üne kadar yapılacağını bildiren Bakan Selçuk, çalışanların ayrıca bir başvuru yapmasına gerek olmadığına dikkat çekti.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un işveren başvuruları ve ödemelerle ilgili açıklaması

E Devlet ve İŞKUR internet siteleri üzerinden işsizlik ödeneği için kayıt yaptırabilirler.

İşçiler ücretsiz izin destek programı kapsamında günlük 39.00 TL aylık 1177 TL gibi rakam alabilecekler.

Nakdi Ücret Desteği, İŞKUR tarafından izleyen ayın 8’inden itibaren ödenecek.

Yorum yaz