Artan yoksulluk oranlarıyla birlikte vatandaşlarımızın sosyal yardımlara duyduğu ilgi de o denli arttı. Bu yazımızda sizlerle Şartlı Eğitim Yardımı nedir? Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru şartları ve işlemleri nelerdir? Şartlı Eğitim Yardımı ne kadar? Soruları başta olmak üzere, sorgulama işlemleri, kaç ayda bir alınır ve nereden alınır gibi tüm merak edilenleri cevaplamaya çalışacağız.
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir?
Şartlı eğitim yardımı nüfusun en yoksul %6′ lık kesiminde sosyal güvencesi olmayan, muhtaç durumda bulunan ailelere çocuklarını okula göndermesi şartıyla yapılmaktadır. Halk arasında çocuk parası, kaymakamlık çocuk yardımı olarak ta isimlendirilmektedir.
Çocuk yardım parası Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Bir çok muhtaç aile devletten aldığı eğitim yardımları sayesinde bir nebzede olsa okul masraflarıyla ilgili rahat nefes almaktadır.
Ödemeler PTT veya Ziraat Bankaları aracıyla doğrudan annelerin adına yatmaktadır. Ödemelerin anne hesabına yapılmasında dikkat çeken husus kadının aile içerisindeki statüsünü arttırmak ve kırsal alanda kadına yönelik kültürel olumsuz algıları azaltılmasıdır.
Ayrıca kız çocukları için daha fazla çocuk yardımı parası tutarı ödenerek, kız çocuklarının okullaştırılmasında pozitif bir ayrımcılık yapılmaktadır.
Bu yardım programında maddi imkansızlıklar sebebiyle çocuklarımızın eğitiminin yarıda kesilmemesi amaçlanmaktadır. Çünkü ülkemizde maddi sıkıntılar sebebiyle birçok çocuk okula gidememekte veya okul hayatını yarıda kesmektedir. Zaten bu yardım da çocukların okula gitmesi karşılığında verilmektedir.
3294 sayılı kanun gerekli muhtaçlık durumu onaylanmış haneler kaymakamlık çocuk yardımı parasını çocuğun örgün eğitime başlandığı ilkokuldan, lise eğitimi bitene kadar başta çocuğun annesi olmak üzere alabilirler.

3294 Sayılı Sosyal Yardımlar kapsamında olan şartlı eğitim yardımı nedir soruna genel bir giriş yaptığımıza göre artık şartlı eğitim yardımı başvuru şartlarına geçebiliriz.
3294 Sayılı Sosyal Yardımlar kapsamında olan şartlı sağlık yardımı nedir? Bilgi almak ister misiniz?
Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Şartları
Çocuk yardımı şartlı eğitim yardımı başvuru şartları neler, kimler şartlı eğitim yardımı alabilir hep birlikte inceleyelim.
- Öncelikli ve birinci şart çocuğun anne ve babasının sosyal güvencesinin bulunmamasına ek olarak hanede sosyal güvenceli kimsenin olmaması.
- Hane muhtaçlık durumu mütevelli heyeti tarafından belirlenen hane kişi başı aylık gelirin aylık asgari ücretin 1/3’ünden düşük olmalı. 2020 yılı için bu tutar 701.32 TL’ dır.
- Yukarıda belirtilen kriterlere ek olarak yine mütevelli heyeti aile üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmazları inceleyebilir. Araç için aracın yaşı ve modeli, arsa için metre karesi ve değeri gibi kriterler belirlenebilir. Bunu da dip not olarak belirtmekte fayda var.
- Çocuğun da örgün eğitimde okuyor olması gerekir.

Çocuk Yardım Parası Yararlanma Şartları
- Ödemelerin düzenli alınabilmesi için okulun açı olduğu aylarda çocuğun sebebi belirtilmeksizin okula 4 günden fazla devamsızlık yapmaması gerekmektedir. Öğrencinin o ay içinde 4 günden fazla okula gelmemesi durumunda, o aya ait çocuk yardım parası alınamaz.
- Okula gittiği bilgisi E-okul sistemi üzerinde bulunması şartı ile en küçük 48 aylık yaşa sahip çocuklar için verilir.
- Çocuğun lise veya dengi bir okulun ailesinden ayrı bir adreste okuyarak ikamet ediyor olması çocuk yardımından faydalanmasına engel teşkil etmez.
- Kaymakamlık çocuk yardımı için çocuk sayısı açısından herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Şartlar sağlanıyorsa ayrı ayrı tüm çocuklar için başvuru yapılabilir.
- 20 yaşını geçmiş kişiler için Lise öğrenimi devam etse dair ödeme yapılmaz. 20 yaş üstü öğrenciler için başvuru alınmaz.
- Şartlar karşılandığı taktirde ilkokul 1. sınıf başından liseden mezun oluncaya dek bu yardım devam eder.
- Okul öncesi için de bu sosyal yardım alınabilmektedir. Ana okulu için 48 ay (4 yaş) doldurmuş olmalı ve MEB’in E-Okul sistemi üzerinden çocuğun okula devam ettiğine dair veri gelmesi gerekir. Veri gelmezse yardım düzenli olmayabilir, kesilebilir.
Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına Yapılır
Şartlı eğitim yardımı başvuru nereye yapılır sorusun cevabını da vermiş olduk. Başvuru işlemleri için Kaymakamlıkta bulunan SYDV ‘na müracaat gerekir.
Evrak olarak T.C kimlik numaranızın yazılı oldu resmi kimlik, ehliyet veya pasaport yeterlidir.
Not olarak belirtmek istiyorum. Çocuğun annesi resmi nikahlı yerine imam nikahlı da olsa bu yardımdan faydalanabilir.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar
Şartı eğitim yardımı ne kadar oldu, çocuk parası ne kadar gibi sorular bir çok kişinin merak ettiği konu ve bu konu ne yazık ki diğer sosyal yardımlar türleri ve diğer sosyal yardım tutarlarıyla karıştırılıyor.
Karıştırılan yardım türleri; doğum parası yardımı, süt parası, emzirme ödeneği gibi hanede annenin direk olarak yararlanabileceği yardım türleridir. Biz konumuza devam edelim ve tutarları aşağıda belirtelim.
Şartlı eğitim yardımı 2020 Nisan ayında revize olmuştur;
- İlköğretim erkek öğrenci için aylık 45 TL
- İlköğretim kız öğrenci için aylık 50 TL
- Lise ortaöğretim erkek öğrenci için aylık 55 TL
- Lise ortaöğretim kız öğrenci için aylık 75 TL
Çocuk Parası Ne Zaman Verilir
Çocuk parası 2 ayda bir olarak verilmektedir. Yardım Ocak, Mart, Mayıs ayları gibi tek ayların yani 1, 3, 5, 7, 9, 11. ayların son haftası PTT’ ye anne adına yatmaktadır.
Dilerseniz yazımıza sık sorularla sorularla bitirelim.
Şartlı eğitim yardımı sorgulama işlemi nereden yapılır
Başvuru yaptığınız SYDV giderek öğrenebileceğiniz gibi . Alo 183 ve Alo 144’ü arayarak ta ücretsiz olarak sorgulama yapabilirsiniz. E devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yardım sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu E Devlet üzerinden yapılır ?
Hayır yapılmaz. E devlet üzerinden farklı yardım talepleri yapılabilir. çocuk yardım parası için başvurularınızı SYDV’ larına müracaat ederek veya vakıfta öncesinde kaydınız varsa periyodik senelik tespit görevlisi evinize tespit için geldiği zaman sözlü müracaatta bulunabilirsiniz.
Şartlı eğitim yardımı kaç ayda verilir
İlkokul veya lise öğrencisi fark etmezsiniz 2 ayda bir verilir. PTT ye yatar
ŞEY Şartlı Eğitim Yardımı hangi durumda kesilir
Öğrencinin okul devamsızlık süresi 1 ay içerisinde 4 günden fazla olursa o ay için maaş kesilir.
Örgün Eğitimin dışına çıkılması.
Vakıfa haber vermeden yapılan adres değişikliği.
Muhtaçlık durumunun ortadan kalması.
Öğrenci ebeveynin vefatı.
Yukarıda saydıklarıma ek olarak imzalanan sözleşmeye aykırı bir durum tespit edilirse yardım geçici veya sürekli olarak durdurulabilir.
Sigortalı başlayan başlayan anne- baba çocuk yardım parası alabilir mi? Alıyorsa Kesilir mi ?
Halihazırda bir çocuğun eğitim yardım parası alan biri SGK’ lı bir işe girerse. Aldığı yardım parası 1 yıl boyunca kesilmez yani 1 yıl boyunca almaya devam eder fakat işe SGK’ lı işe başladıktan sonra okula başlayan çocuğu için çocuk eğitim yardım parası alamaz.
Çoçuk parası kaç yaşına kadar ödenir?
Çocuk parası öğrenci okula devam etse bile 20 yaşını doldurduğu zaman kesilir.
Yatılı Okul veya Açıköğretim Öğrencileri Şartlı Eğitim Yardımı Alabilir mi?
Yatılı devlet okullarında öğrenci olan açık ilkokul, açık ortaokul veya açık lise öğrenimine devam eden öğrenciler için çocuk yardım parası alınamaz. Başvuru yapılamaz. Bu yardımdan yararlanılması için örgün eğitim alıyor alma şart vardır.