Bursluluk sınavı İOKBS nedir? İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı olan İOKBS ‘ ye kimler girebilir. 2020 yılı Bursluluk sınavı ne zaman. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk sınavı konuları nedir? Bu yazımızda bu sorulara cevap arayacağız.

Yazımızın devamına geçmeden önce dilerseniz eğitim yardımları hakkında diğer yazılarımızı incelemek ister misiniz?

İOKBS Bursluluk Sınavı Nedir?

İOKBS bursluluk sınavı eski ismiyle Devlet Parasız ve Yatılılık Bursluluk sınavıdır. Maddi zorluklardan eğitim hayatını giderlerini karşılamakta zorluk çeken öğrenciler içindir. Devlet her yıl yaptığı bu sınavda yüksek not alan öğrencilere devlet yurtlarında kalacak yer ve burs imkanı tanır.

Sınav Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yapılıyor. İOKBS 2020 yılı için 25 Nisan 2020 tarihinde yapılması planlanmaktaydı, fakat Covid-19 salgını sebebiyle ertelenmişti.

İOKBS Bursluluk Sınavı Başvuru Koşulları – Kimler Girebilir?

Öncelikli olarak İOKBS Yani İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için ön koşulları nelerdir gelin hep beraber inceleyelim.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC vatandaşı olmak
  • 5’inci, 6’ıncı ve 8’inci sınıf ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak
  • Sınavın yapılacağı yıl içerisinde okul değiştirmeye yönelik disiplin cezası ( yaptırımı )almamış olmak
  • Uzun süreli sağlık mazeretleri hariç, bulunduğu sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak. Sağlık nedeniyleyse uzun süreli gelemez durumunu sağlık raporu ile belgelendirilmelidir.
  • Gelir testi kriterlerine uygun olması. İOKBS MEB Gelir testi kriterleri senelik gelen paranın kişi başına bölünmesiyle bulunur. 2020 yılı için Bursluluk Sınavı Gelir Kriteri kişi başı için yıllık 14.640 TL’ dan az olmalıdır.

İOKBS Bursluluk Sınavı Aile Kişi Başı Gelir Hesaplama

Yukarıda yıllık kişi başı başı gelir kriteri için 14.640 TL’den az olmalı demiştik.

Dilerseniz bunu 5 kişilik bir aile için hesaplayalım.

Hane geliri aylık : 4000 TL

Hane yıllık gelir : 4.500 TL * 12 Ay : 54.000 TL

Kişi başı için düşen yıllık gelir; senelik hane geliri aile fert sayısına bölünerek bulunur : 54.000 TL / 5 Kişi : 10.800 TL kişi başı yıllık gelir hesaplanır. Bu durumda bu ailenin çocuğunun sınava girmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

bursluluk-sınavı-2020
bursluluk-sınavı-2020

Meb Bursluluk Sınavı Başvurusu Kimler Yapamaz? Kimler Burstan Yararlanamaz?

  • Başvuru şartlarına sahip olmadığı halde sınava girip sınavı kazanan öğrenciler burstan yararlanamaz.
  • Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri bursluluktan yararlanamazlar.
  • Taksirli suçlar ve kabahat çeşidinde olanlar hariç işlenilen suçtan sebeple hükümlü bulunmuş olunan öğrenciler bursluluk sınavına başvuru yapamazlar.
  • Kontenjan durumuna bakılmaksızın ailenin fert başına düşen geliri yukarıda belirttiğimiz tutarın üstündeyse o öğrencinin başvurusu kabul edilmeyecektir. No : Kanunlarla özel hak tanınan öğrenciler hariç.

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler Kimlerdir?

Bursluluk Sınavı için kanunlarla özel hak tanınan öğrenciler kimlerdedir sorununa ilgili kanun maddelerine fazla girerek kafa karışıklığına yol açmamak adına girmeden açıklamak istiyorum. İsteyenler MEB’in kılavuzundan detaylı kanun bilgilerine ulaşabilir.

  • Anne babası olmayan öksüz ve yetim çocuklar veya korunmaya muhtaç çocuklar.
  • Şehit veya gazi çocukları
  • Yurt dışında görevliyken yine görevi sebebiyle suikast veya saldırı sonucu vefat eden veya sakat kalan Türk uyruklu kamu görevlisi çocukları
  • 18/12/1981 tarihli ve 2566 sayılı kanunda belirtilen görevleri sebebiyle yaralanan veya şehit edilen sağlık çalışanları veya mayınlı bölgede ölen veya sakat kalan kamuda görevli maaş alan kişilerin çocukları
  • 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu’ nun kapatılan 45’inci, 56’ncı, kapatılan 64’üncü maddeleri ve 65’ inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 47’nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanların çocukları

İOKSB Bursluluk Sınavı 2020 Konuları Nedir? Konu Dağılımı Nedir

Youtube ‘da bununla ilgili güzel bir video buldum. Hocamız tek tek anlaşmış. İOKSB Bursluluk Sınavı 2020 için hangi dersten hangi konulardan sorular çıkacak aşağıda yer alan videodan ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=EN1kmcDFgRw

Burslu öğrencilerin parasız yatılıya geçişi ve parasız yatılıdan bursluya geçiş işlemi

1- Burslu öğrencinin parasız yatılılığa geçiş işlemleri sınavsız olarak olur.
2- Parasız yatılı öğrencinin bursluluğa geçişlerinde MEB’ in her yıl yaptığı yazımızda kriterleri belli , bu kriterlerin taşınması ve sınavda başarılı olmaları halinde gerçekleşir.

Parasız yatılı olarak öğrenim gören öğrencilere ayrıca burs alabilir mi

Hayır alamaz . Eğer burs almak isterse üsteki sorunun kriterlerini yerine getirmesi gerekir.

Özel okulda okuyan öğrenciler İOKBS bursluluk sınavına bursluluk sınavı girebilir mi?

Özel öğrenim kurumlarında öğrenci olan çocukların bursluluk sınavına girmelerinde herhangi bir sakınca bulunmaktadır. Fakat burstan yararlanılabilmesi için yeni kayıt döneminden önce yani Eylül’ ün sonuna kadar MEB’ e bağlı bir resmi kuruma kayıt yaptırması gerekir.

Ortaöğretim süresi boyunca öğrenci yalnız bir defaya mahsus parasız yatılıdan bursluluğa veya bursluluktan ise parasız yatılıya geçilebilir.

Bursluluk Sınavı 2020 Ne Zaman Yapılacak?

İOKBS 2020 bursluluk sınavı 2020 sınav tarihi bakanlığın yaptığı açıklama göre bu yıl 06 Haziran 2020 tarihinde yapılacak.

İKBS Bursluluk Sınavı Burs Miktarı Ne Kadar?

İKBS Bursluluk Sınavı Burs miktarı geçen yıl MEB’ nın verdiği miktar şuan için yaklaşık olarak 300 TL ‘dir. Önümüzdeki yıl için zam alabilir veya almayabilir bunu bekleyip hep beraber göreceğiz.

İOKBS Bursluluk Sınavı 2020 Kontejyanları

Merak edilen diğer bir konuda bursluluk sınavı kontejyan rakamları. Yazımızı bunlardan bahsederek biteceğiz. Örnek vermek gerekirse 100 kişi burs alacaksa;

  • %5’i Oturduğu yerde okul olmayan öğrenciler
  • %10 Kanunla özel hak tanınanlar
  • %5 Öğretmen çocukları
  • %80 diğer öğrenciler

1 Comment

  1. Mustafa Özver Reply

    Engelli velilerin çocukları “özel kanunlarla hak tanınmışlar” kategorisine giriyormu

Write A Comment